Hoe kiest u een low-code no-code platform?
Zoals de cijfers aangeven, groeit de markt voor low-code no-code platforms exponentieel. Met talloze leveranciers van lowcode en nocode oplossingen, kan het voor bedrijven een uitdaging zijn om te weten waar te beginnen.
​
U weet dat het gebruik van bepaalde soorten software uw bedrijf zou kunnen verbeteren, maar u weet niet zeker wat geschikt is voor u of uw team. Termen als no-code en low-code komt u geregeld tegen en tot overmaat van ramp worden de termen nog vaak door elkaar gebruikt. Het is moeilijk om het verschil te weten - en wat geschikt is voor uw situatie.
De software ruimte heeft een beetje een probleem met zijn semantiek. No-code en low-code tools worden vaak in dezelfde context besproken, maar in werkelijkheid zijn ze heel verschillend. Het komt vrij vaak voor dat individuen of bedrijven beginnen met het uitproberen van low-code tools, ze te uitdagend vinden, en vervolgens worden afgeschrikt om welke tool dan ook te gebruiken. Wat natuurlijk jammer zou zijn.
​
Een nuttige analogie om het verschil te schetsen:
Het gebruik van low-code tools is als het maken van een meubelstuk vanaf nul, terwijl het gebruik van no-code tools is als het in elkaar zetten van een meubelstuk van IKEA met instructies.
​
Als u in uw organisatie de grote beslissingen neemt over welke tools, platformen en methodologieën u wilt gebruiken, moet u de basis kennen. Deze gids helpt u te begrijpen voor wie de twee soorten tools bedoeld zijn, wat ze kunnen bouwen, en waar elke tool het best voor uw bedrijf kan worden gebruikt.
​
Low-code tools
Low-code tools zijn bedoeld voor mensen met enige technische of coderingsexpertise. Ze zijn niet geschikt voor niet-technische mensen omdat ze enige codeervaardigheid vereisen. Ze zijn zeer nuttig voor het versnellen van het bouwproces van software, maar ze vereisen wel enige coderingskennis van hoe zaken als logica en databases werken om daadwerkelijk een volledig functioneel product te bouwen.
​
Low-code tools hebben meestal complexe interfaces en meer functionaliteit in vergelijking met andere soorten tools. Ze kunnen dezelfde soorten producten bouwen (mobiele apps, portalen, webapplicaties...), maar ze zijn meestal meer open, wat betekent dat u functies op maat kunt coderen of complexere logica aan uw app kunt toevoegen.
Je kunt low-code tools losjes onderverdelen in twee kampen:
​
-
Het eerste type zijn tools die precies hetzelfde doen als no-code tools, behalve dat ze code ondersteunen. Dat betekent dat ze complexere, aangepaste software kunnen bouwen.
-
Het tweede type zijn tools die automatisch code opzetten voor ontwikkelaars, waardoor ze tijd besparen tijdens projecten. Een ontwikkelaar kan bijvoorbeeld een inlogscherm maken dat een login, logout, bevestigingsmail en wachtwoord vergeten functie moet hebben. In plaats van dat een ontwikkelaar die code steeds opnieuw schrijft, kunnen low-code tools de code onmiddellijk schrijven, zodat de ontwikkelaar die alleen nog maar hoeft aan te passen.
​
Hoe low-code tools uw bedrijf kunnen helpen?
Low-code tools zijn geweldig om het werk van uw IT- en engineeringteams te versnellen. Ze kunnen repetitieve taken van hun bord halen, app-ontwikkeling gemakkelijker en sneller maken, en in feite hun werkdruk verminderen. Aangezien ontwikkelaars en engineeringteams vaak overbelast zijn, kunnen ze zelfs naar u toekomen met een specifieke tool die ze willen gebruiken.
​
Voor wie zijn ze bedoeld?
Low-code tools mogen alleen worden gebruikt door technische teams of teamleden met codeervaardigheden. Zij kunnen meestal snel aan de slag en meteen beginnen met het bouwen van apps.
​
No-code tools
No-code tools vereisen geen coderingsvaardigheden om te gebruiken, wat betekent dat iedereen zijn eigen apps kan bouwen. Over het algemeen hebben no-code platforms een vrij beperkte functie: zoals het bouwen van een specifiek type webapp of mobiele app met behulp van visuele ontwikkeling, drag-and-drop ontwerp, of door het selecteren van instellingen uit vooraf gebouwde opties. Ze hebben vaak een meer toegankelijke gebruikersinterface, zodat iedereen die ze gebruikt zich op zijn gemak voelt.
Hoe no-code tools uw bedrijf kunnen helpen
Er zijn allerlei toepassingen voor no-code tools binnen een organisatie. Teams of afdelingen kunnen klantgerichte apps maken die kunnen helpen hoe klanten met u omgaan; of interne tools die de activiteiten van specifieke teams stroomlijnen. Dashboards, portals en mobiele apps - overal waar mensen informatie zien, delen of manipuleren - zijn allemaal perfecte use cases voor no-code. U kunt ook nieuwe software prototypen of testen met klanten, automatiseringen maken of helpen bij het beheren van databases of documenten.
U kunt er ook apps mee maken om het dagelijkse werk binnen afdelingen te verbeteren. Als uw teams oplossingen voor interne workflows in elkaar hebben geflanst met tools als Excel, Airtable of Google Sheets, is een no-code platform waarschijnlijk precies wat u nodig hebt.
​
Software bouwen met no-code is sneller en goedkoper en stelt teams in staat om direct te reageren op problemen of kansen. Als uw marketingteam bijvoorbeeld een grote kans ziet om een loyaliteitsapp te bouwen, kunnen ze dat doen en veel gemakkelijker reageren op klanten. Met no-code hoeven teams geen lang ontwikkelingsproces te doorlopen met IT als tussenpersoon - waar je misschien een verzoek moest sturen, een budget bij elkaar moest krijgen, moest wachten tot het geleverd werd en vervolgens revisieverzoeken moest sturen. U kunt het zelf bouwen.
Voor wie zijn ze?
De meeste mensen in een moderne werkomgeving met enige computervaardigheden zouden de gemiddelde no-code tool binnen een week moeten kunnen leren. Bovendien bieden no-code tools online cursussen, hulpmiddelen en communities die nieuwe gebruikers op weg helpen. Aangezien meer mensen binnen uw organisatie no-code kunnen gebruiken, is het over het algemeen een betere keuze voor de meeste teams.
​
Analyseer het soort vaardigheden dat binnen uw teams aanwezig is om de juiste no-code tools te kiezen. Teams die al goed overweg kunnen met computers zullen het uitstekend doen met no-code tools. Ontwerpers zijn bijvoorbeeld al vertrouwd met visuele ontwikkelingstools zoals Photoshop of Figma, waardoor ze gemakkelijker no-code ontwikkeling kunnen leren.
Mensen die vertrouwd zijn met databases en formules, zoals Excel-macro's, zullen snel grip krijgen op de logica en databases die nodig zijn om apps te bouwen. Tools als Airtable en Zapier kunnen ook dienen als goede toegangspoorten tot no-code-ontwikkeling. Teams die die al gebruiken, zullen het gemakkelijker hebben om complexere no-code-ontwikkeling aan te leren.
​
Hoe te kiezen tussen no-code en low-code tools voor uw bedrijf? De twee soorten tools zijn bedoeld voor heel verschillende vaardigheden. Hier hebben we enkele tips voor het selecteren van een low code no-code platform:
​
1. Bepaal de klant voor het platform - Is het voor ontwikkelaars of bedrijven?
Low-code platforms kunnen worden onderverdeeld in twee marktsegmenten: die voor ontwikkelaars en die voor zakelijke gebruikers.
Voor ontwikkelaars kan low-code helpen bij het leveren van meer software in kortere tijd - bijvoorbeeld weken in plaats van maanden.
Van de zakelijke kant maakt low-code het mogelijk voor citizen developers of personen zonder programmeervaardigheden om hun software te maken.
​
Bedrijven moeten beslissen voor welke kant ze een platform nodig hebben. Een tool ontworpen voor een low-code no-code ontwikkelaar zal niet werken voor zakenmensen en omgekeerd. Het zou de zaken alleen maar ingewikkelder maken. Daarom is het essentieel om te bepalen wie het platform gaat gebruiken en dienovereenkomstig een platform te kiezen.
​
2. Identificeer de use cases die het bedrijf wil leveren
Elk platform of tool biedt verschillende functies op verschillende gebieden. Ze zijn niet allemaal gelijk. Zoek daarom een platform dat voldoet aan de use cases die uw bedrijf wil leveren.
​
3. Let op de beheerorganisatie
Het is essentieel om te onthouden dat het bouwen en onderhouden van software complex is, met of zonder codering. Het is essentieel om een strategie te hebben waarin de vereisten worden beschreven, wie het werk gaat doen en hoe u het gaat onderhouden.
Laten we eens kijken naar het voorbeeld van een grote Amerikaanse verzekeringsmaatschappij die een low-code platform in gebruik nam voor haar zakelijke kant. De softwareontwikkelaars van het bedrijf slaagden er niet in enige governance in te voeren, met als gevolg dat ze binnen korte tijd met 16.000 apps zaten. Dit doet de wenkbrauwen fronsen, aangezien de laatste versie van het platform niet langer werd ondersteund, wat betekent dat het geen manier had om de beveiliging of het beheer van mobiele apparaten te beheren, wat het ongelooflijk kwetsbaar maakt voor kwaadaardige aanvallen.
Een sterke strategie kan een portfoliomanagementsysteem omvatten om werknemers te helpen bijhouden welke apps al in het platform zijn ingebouwd.
​